
Jag har glädjen att fått farmors folkdräkt från Holm socken i Halland. Den var rätt trasig, maskinsydd och passade inte så jag fick sprätta i stort sett alla sömmar och sy om för hand. Den är fortfarande lite sned och sömmarna är inte perfekta men nu kan jag använda den och låta den leva vidare.

Det finns drygt 840 svenska folkdräkter i Sverige, inklusive de samiska. I vidare bemärkelse omfattar folkdräkter även bygdedräkter eller sockendräkter som skapats senare med inspiration från folkdräkter och namngivits av en socken. De svenska folkdräkterna delas ofta in i grupperna dokumenterad, rekonstruerad och komponerad dräkt.
En dokumenterad dräkt har bevarade plagg från den tid då dessa användes traditionellt i ett visst område, det vill säga fram till 1850-talet – före industrialismen. Brukarna av dräkterna var främst allmogen.
En rekonstruerad dräkt är en dräkt där man inte har hittat original till alla plaggen men har rekonstruerats från andra kläder från den förindustriella tiden med hjälp av kunskaper om bygdens kultur och gamla bilder.
Komponerade dräkter är en konstruerad dräkt från en plats där man inte funnit dokumenterat dräktskick. Den komponerade dräkten har inga historiska förlagor men har skapats med folkdräkter som förebild.
Källa: https://sv.wikipedia.org/wiki/Svenska_folkdräkter

Holmsdräkten är en rekonstruerad dräkt från1927. Dräkten ska enligt Hallands Konstmuseums folkdräktsdokumentation innehålla en vit linneskjorta dekorerad med röda smocksömsbroderier och en röd yllekjol med gröna band. Till kjolen bärs ett vitt förkläde i linne eller bomull och en jättefin dekorerad kjolsäck. Runt halsen bärs ett halskläde i tyll som hålls ihop med en silverbrosch. Ovanpå skjortan bärs ett randigt livstycke med röd snörning.



Till dräkten hör också en ljus broderad bindmössa. På Halmstad museum finns livstycke, halskläde och mössa som dräktdelarna baserades på. Mössan är något man bär som gift och eftersom jag är ogift så gjorde jag en höstig blomsterkrans istället.

Själv har jag ingen erfarenhet av att sy folkdräkt tidigare så jag började med att sprätta upp alla maskinsömmar på kjolen och livstycket. Kjolen hade för breda veck och var för liten i midjan så jag handsydde fast en stödkant i kraftigt linne och sydde nya veck. Tre gånger eftersom lintråden gick av. Sen fållade jag kjolen med krappfärgad ylletråd från Historical Textiles. Av samma tråd slyngade jag en ny snörning till livstycket med min egentillverkade lilla slynggaffel. Livstycket var slitet och fodrat med ett modernt och alldeles för tunt bomullstyg så jag bytte ut det mot ett stadigt halvlinne från Historical textiles. Fick också sy om alla snörhålen med krappfärgad ylletråd.


Förklädet var malätet och gick inte att rädda men som tur var hade farmors dräkt ett extra förkläde utan dekorationer så jag piffade till det med några veck. Tyget är dock för tunt så i framtiden ska jag sy ett nytt, är osäker på vad det ska vara för tyg till förklädet traditionellt sett men det här får duga så länge.
Sen tog jag tag i att laga trasiga sektioner av broderiet på skjortan med rosa silkestråd. Jag är inte så bra på att brodera men eftersom det redan fans ett mönster att förhålla sig till så gick det rätt så bra.
Skjortan och kjolen ska stängas med mässingshakar och på skansen.se finns en bra guide till hur man tillverkar dom av mässingstråd. Det tog några försök att få kläm på det men sen var det både roligt och enkelt.


Tyllsjalen var i ok skick och det fina lilla silverspännet tror jag att min farmor tillverkat på en silversmideskurs. En verklig skatt.

Till en folkdräkt ska man som jag förstår det ha stickade knästrumpor av en äldre modell så jag köpte ett par från museet Östgöta hemslöjd. Jag har inte hittat några korrekta folkdräktskor men hade ett par skor med klack av lite äldre snitt så de fick fungera just nu.

Vill du veta mer om olika folkdräkter så finns det mycket hjälp att få av din lokala hembygdsförening och i Facebookgruppen “Vi som gillar folkdräkter”. Och kolla in Klädkammaren på Skansen, dom har en fantastisk samling.
Tack till Björn Falkevik för de härliga fotona. Det här är min favoritbild.

Hej!
Så roligt att se. Jag har också en folkdräkt från Holm socknen. Min är komplett förutom att jag saknar den lilla väskan. Har du något mönster på den så jag hade kunnat sy den själv?
Bästa hälsningar
LikeLike